• judo-leotar-(1)-heder1
  • judo-leotar-(3)-heder2
  • judo-leotar-(4)-heder3
  • judo-leotar-(5)-heder4

Istorijat

Kada su davne 1967., tačnije 9. avgusta te godine, Hirojuki Hino, velikan džudo sporta iz Japana, nosilac crnog pojasa drugi dan, tada juniorski prvak Japana i Andrija Habulin, Dubrovčanin, veliki poznavalac brojnih borilačkih vještina, džudoa, karatea, džiju džice, povodom proslave dvadesetogodišnjice osnivanja Desete Hercegovačke brigade u Trebinju održali promotivni trening i demonstracione borbe sa pionirima džudoa u Trebinju, malo ko je od ljubitelja sporta tada vjerovao da su to, ustvari, početni koraci formiranja jednog od najjačih i najorganizovanijih i najuspješnijih džudo klubova u BiH i sa veliki rejtingom na prostorima bivše SFRJ.

Najteže je bilo dokazati da je u pitanju početak rada jednog novog kluba i sasvim novog sporta o kome se do tada mislilo da je mješavina boksa i rvanja. Ti prvi koraci kluba bili su vrlo uspješni, a neophodna podrška od opštinskih struktura nije izostala. U tadašnjem sistemu vrijednosti, razvoj džudo sporta bio je od šireg društvenog značaja, kako je tada navedeno, posebno u jačanju odbrambene moći zemlje i vaspitanju mladih u tom smislu. Tada je naglašeno da džudo treba podržati i dati mu mjesto među odgovarajućim sportovima, jer je popularnost ovog sporta velika, uprkos tome što je za njegovo izučavanje potrebno mnogo napora i samoprijegora i što je taj put dugotrajan discover more here.

Ubrzo zatim, iste, 1967. godine dolazi do formiranja Džudo kluba „Leotar“. Da bi se džudo sport što više približio mladim, organizuju se propagandni turniri i egzibicije, preko kojih su budući poklonici ovog lijepog i zdravog sporta imali prilike da se približe i upoznaju sa džudo vještinom i osnovnim karakteristikama džudoa.

Tri godine su trajale organizacione pripreme, postavljanje kluba na zdrave osnove, stvaranje i rad sa novim generacijama, talentovanim borcima koji su na takmičenjima u BiH utabanali put novim, generacijama i džudistima koji dolaze.

Prvi značajniji uspjeh u radu Džudo klub „Leotar“ je ostvario u februaru 1970. godine kada je održano X Republičko prvenstvo za juniore i nade na kome su Trebinjci osvojili tri zlatne, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje, kao i diplomu za najljepšu borbu na šampionatu. Sa najviše prvih mjesta i sa ukupno osam medalja proglašeni su najboljom ekipom na ovom šampionatu.